Ga naar de inhoud

Jongeren, kind van de rekening tijdens deze crisis!

  • door
corona crisis, fomo, jongeren

Ik breng ik bij jongeren een lager tarief in rekening. Ongeveer de helft van het normale tarief. 

Ik wil mensen tot 25 jaar bereiken want ik vind dat jonge mensen overal benadeeld worden. 

Bovendien zijn ze geweldig om mee te praten en vaak zijn ze veel verstandiger dan ouderen mensen. Ik ben ook nog moeder en schoonmoeder en veel van mijn collega’s zijn tussen de 20 en 30. Kortom, ik weet wat er speelt in deze leeftijdscategorie. 

En op dit moment speelt er veel, voor iedereen. Maar voor jonge mensen is het vaak net even zwaarder. 

“Het voelt gewoon als een straf” en “Ze hebben ons alles afgepakt” “Wanneer krijgen WIJ ons leven weer terug” Dit is het geluid wat ik steeds meer hoor. 

 Het is tijd dat we nu eens echt naar hun situatie gaan kijken. 

Wat mij dan opvalt dat net als bij al hun problemen weer eens wordt gebagatelliseerd. “Stel je niet aan”. Ze worden niet gehoord. 

Maar ze hebben een punt hoor, dat hebben ze trouwens heel vaak. 

Deze jonge mensen hebben zeker tot 1 juni braaf in de pas gelopen. Niet geklaagd, regels gehandhaafd, thuisgezeten, ouderen beschermd en geholpen. Voorbeeldig. En dan te bedenken wat er allemaal weg viel. 

Je bent 20 jaar en van het 1 op het andere moment stopt het hele leven. Geen eindexamensgeen examenfeestjes, je baan kwijt, geen sportgeen sport op tv. Geen stageplekken, afstudeeropdrachten die in eenzame opsluiting volbracht moesten worden…..geen strand, geen barbecue, geen festival  

Opgesloten, 3 hoog achter zonder balkondoorstonden ze de hele lockdown. Terwijl wij, laten we het even de huisje boompje beestje generatie” noemen, in onze koopwoningen met tuin genoten van het prachtige voorjaar. 

1 Juni, toen we net allemaal een beetje uitgeklust waren, kwam het normale leven weer geleidelijk terugVoor mijn leeftijdsgroep is het leven weer heel leefbaar. Voor jonge mensen is er vooral heel veel NIET teruggekeerd. Laten we het zo zeggen: Alles mag weer maar dan zonder de lol. 

De studenten mogen echt alleen maar “beginnen met hun studie. Geen introductie, geen alcohol en in de kroeg blijf je op je plek zitten. Weet je, je kunt maar 1 keer aan je studententijd beginnen en op deze manier is er geen flikker aan. 

Festivals, ze mogen niet, het hele jaar niet. Dat de horeca hier verschrikkelijk onder lijdt is besproken. Maar weten jullie hoe zeer de jeugd hier onder lijdt? 

Het is HUN zomer, daar hebben ze voor gespaard, daar laden zij zich voor op en dit is verpest! En nee, gewoon even geduld hebben tot volgend jaar, zo werkt dat niet. Toen wij 23 waren leefden we ook NU. Dus kom niet aan met vergelijkingen dat de jeugd in de jaren 40/45 het ook zwaar had en ook niet klaagdenHet is geen oorlog en we weten helemaal niet wat ze toen voelden. 

Waarom het voor jongeren heftiger is? Omdat ouderen vergelijking materiaal hebben en inderdaad best een jaartje rustig aan kunnen doen. 

Omdat ouderen wel weer gebruik kunnen maken van de horecagelegenheden die bij onze leeftijd passen. Omdat wij al heel veel vakanties achter de rug hebben en omdat wij misschien in het voorjaar nog op wintersport zijn geweest. 

De jeugd is grotendeels niet op vakantie gegaan dit jaar. Geen werk, geen geld en overal beperkingen is wat ik om mij heen hoor. Het zijn echt de 40-plussers die massaal toch naar Spanje vlogen. Beetje op het strand liggen kon overal. Weer..allemaal heel leefbaar voor ons. 

En dan is er op 08 augustus een persconferentie (na een hele lange stilte) en naar wie wordt er gewezen? 

Juist, naar de jongeren! Er was hier en daar een brandhaard. Daar zaten wat jongeren bij. Net als er wel vaker groepen mensen besmet raken. 

Voetbalsupporters, carnavalsvierders, offerfeestvierders, zangkoren, wintersporters in TirolAllemaal groepen waar iedereen in Nederland zo maar deel van had kunnen uitmaken 

En dus werd er gesteld dat iedereen zich aanpaste behalve de jongeren. Nou, ik kan je vertellen: Iedereen loopt weer door elkaar, doe niet zo hypocriet. 

En nu zijn ze boos, onze jongvolwassenen. Nu pas hoor. En terecht. Ze hebben veel ingeleverd, het minst teruggekregen en worden nu ook nog beschuldigd. 

Ik zou ook boos zijn en hoop dat ik hiermee de jeugd een hart onder de riem heb kunnen steken. 

Ik hoop ook dat iedereen een klein beetje begrip kan opbrengen voor onze jeugd in deze periode. 

Bekijk ook deze pagina op mijn site: jongeren counselling:

https://vangelrecounselling.nl/jongeren-counselling/

 

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Waarmee kan ik je helpen?