Ga naar de inhoud

Winterdip? Blijf vooral gewoon door hobbelen: Het wordt vanzelf weer lente.

eenzaamheid person-walking-on-road-between-trees-25763-scaled.

Ik verwijs mensen met terugkerende depressies altijd door naar de huisarts. Dit hoort bij een psycholoog in de praktijk, die heeft meer handvatten dan wij als counsellor.

Het is anders met de seizoensgebonden depressie, de winterdip. Deze is eveneens terugkerend. Het zou krom zijn iemand naar de druk bezochten GZ psychologen te verwijzen: Tegen de tijd dat ze aan de beurt zijn, is het zomer!

Bovendien kan ik vanuit jarenlange winterdip- ervaring steun bieden.

Zo weet ik als geen ander, dat alles wat echt je winterdip tegen gaat, in de zomer al moet worden ingezet (de doorverwijzing naar de GZ psycholoog hoort daar zeker bij. Anders ben je weer niet op tijd volgende winter)

Dus denk eraan: Bereid je in juni vast voor op je winterdip! Ik snap dat dat heel raar klinkt. Waarschijnlijk ga je te horen krijgen dat je het over jezelf afroept als je in juni al begint over je winterdepressie.
Ik zou het niet rondbazuinen, gewoon doen. Waarschijnlijk weet jouw dokter dat jij elke winter struggelt en die lichtbak van de verzekering en die doorverwijzing kun je al bespreekbaar maken.

Maar er is nog iets wat je eigenlijk al in de zomer moet regelen. Je hebt een routine nodig om aan vast te klampen in de winter, een rode draad. En die krijg je door iets vaak genoeg te herhalen.

Elke arts gaat jou voldoende beweging, frisse lucht en een goed slaap/waak ritme adviseren tijdens je winterdip. Ik weet niet hoe het met jou zit maar 1 januari stoppen met roken en beginnen met 3 keer per week hardlopen was voor mij echt compleet onhaalbaar. En de frustratie dat het niet lukte verergerde de depressie nog meer.

Als ik er nu naar kijk, begrijp ik hoe stevig je in je schoenen moet staan om überhaupt iets te veranderen. En verandering tijdens een depressie is niet handig. Een rode draad … die wel, die is handig.

Voor mij had mijn winterdip echt met kou te maken. Ik heb er echt een hekel aan. Ik was de hele winter bezig de winter aan het ontlopen en het weinige daglicht dat wij in deze maanden hebben, kreeg ik dus ook niet mee.

Een jaar of 10 geleden begon ik met hardlopen, uiteraard in de zomer. Niet preventief tegen mijn winterdip hoor, zo slim ben ik ook weer niet. Daar volgde automatisch een gezonde leefstijl op. En bergen frisse lucht! Ik ben het hele jaar door 3 X p.w. buiten en krijg alle seizoenen mee.

Ik heb nooit meer een winterdepressie gehad, ik heb nog steeds een hekel aan kou, maar lopen is routine geworden en als je maar gewoon door blijft hobbelen wordt het vanzelf weer een keer lente.

Maar dit is mijn manier geweest. Ik ken legio mensen die, zomer of winter, gewoon een hekel aan sport hebben. En niet iedereen gaat hardlopen vanzelf leuk vinden.

Dat mag hoor, je mag ook gewoon gaan schaken, haken, drummen …Maar bedenk wel: Ook deze hobby’s zullen in moeten slijten. Ze moeten nog voor de winter begint, onderdeel zijn van je routine.

Ze moeten zo gewoon zijn, dat je die bank af blijft komen in de winter.

Wat kan je deze winter dan wel doen?  Zoek daglicht op! Half uurtje naar buiten in de lunchpauze van je werk? Blokje om in het weekend of op de fiets kinderen ophalen? Van mij part loop je naar de snackbar met een sigaret in je hand.  Daar werken we van de zomer wel weer aan!

Verander niet te veel, voorkom teleurstellingen. Zoek de juiste mensen op (diegene die het wel begrijpen) en blijf vooral gewoon door hobbelen: Het wordt vanzelf weer lente.

 

 

 

 

1 reactie op “Winterdip? Blijf vooral gewoon door hobbelen: Het wordt vanzelf weer lente.”

  1. Pingback: Lieve zomerdippers - Van Gelre Counselling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.