Meteen naar de inhoud

Onderscheiden doe je zo!

  • door
verschil coach counsellor psychosociaal

verschil coach counsellor psychosociaal

In de wereld van coaching en counselling proberen wij ons allemaal te onderscheiden.
Dat is nodig want we zijn met velen! Zo’n 65.000 en Rambam vindt daarom dat Heel Holland Coacht. Dat er heel veel coaches zijn die heel veel verschillende dingen doen schijnt minder reden te zijn om ons belachelijk te maken. Je kunt een Stress Coach nou niet echt vergelijken met een Zang Coach of Afval Coach. En een Business Coach doet toch echt iets anders dan een Vitaliteit Coach.
Die laatste is trouwens iets anders dan een Afval Coach, die helpt afval scheiden. En een belastingadviseur coacht ook natuurlijk gewoon mensen.

Sinds die uitzending word ik voortdurend erop aangesproken dat er veel te veel coaches zijn. Maar ik ben helemaal geen coach! Ik ben counsellor en ik kan je het verschil precies vertellen. Wat ik dan ook doe. Ik wil mij graag onderscheiden tussen de 65.000 andere coaches.
Na mijn uitleg, vragen de mensen die de beleefdheid hebben gehad te blijven luisteren: Maar wat doe jij dan als counsellor? Er is maar 1 antwoord waarmee ik mijn werk kan uitleggen: Ik coach mensen die door problemen de balans even kwijt zijn.
Dan lopen ze weg: Het is duidelijk, ze hebben net kennisgemaakt met de zoveelste coach.
Dus mij daarin proberen te onderscheiden, dat doe ik niet meer. Ik begin het ook steeds minder belangrijk te vinden. Ik ben opgeleid als professioneel counsellor, ik ben register-counsellor en psychosociaal therapeut. Maar dus ook nog steeds gewoon iemand die coacht.
Ik geloof niet zo dat er een wildgroei is van counsellors en coaches. Als ik tussen alle Linked profielen kijk zie ik heel veel goeie bekwamen cousellors en coaches die lid zijn van beroepsverenigingen en aangesloten zijn bij klachtencommissies. Die kwaliteitscontrole is er echt wel.

Ik zou zeggen: Voor iedereen een coach!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Waarmee kan ik je helpen?