In dit artikel leg ik uit hoe traumatische herinneringen zich in ons brein nestelen en hoe EMDR kan helpen om deze herinneringen te verwerken. Lees verder om te ontdekken of EMDR iets voor jou kan betekenen
Hoe jouw brein omgaat met minder leuke ervaringen
We maken in ons leven allemaal minder leuke dingen mee. Hoe jouw brein daarmee omgaat, hangt af van veel factoren. Het heeft niets te maken met jouw weerbaarheid, maar eerder met omstandigheden, eerdere ervaringen en sociale steun. Dit noemen we beschermende factoren. Ik ken hele stabiele en sterke mensen die getraumatiseerd zijn geraakt, en kinderen die de grootste trauma’s zonder veel schade zelfstandig hebben verwerkt.
De rol van je reptielenbrein
Op het moment van de traumatische ervaring heeft je brein een ‘error’ gehad, een vastloper. Je reptielenbrein heeft het overgenomen, iets waar je geen invloed op hebt. Je hebt vast wel eens gehoord van de overlevingsstrategieën Freeze, Fight, en Flight. Je brein kiest op het traumatische moment de strategie die je de grootste overlevingskans geeft. Er is ook nog een vierde strategie: Fawn (pleasen), die erg effectief is in langdurig gevaarlijke situaties. Door deze error lukt het niet om de herinnering van je werkgeheugen naar je lange termijn geheugen over te brengen.
Nare herinneringen versus traumatische herinneringen
Om trauma te begrijpen, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen gewone nare herinneringen en traumatische herinneringen.
- Nare herinneringen: Deze vervagen in de loop der tijd. Je denkt er niet vaak meer aan en kunt ze zonder veel emotie navertellen. Ze belemmeren je niet in je dagelijkse leven en zijn opgeslagen in je lange termijn geheugen.
- Traumatische herinneringen: Deze blijven hangen in het werkgeheugen, wat overbelast raakt. Je doet er alles aan om dit nare gevoel uit te schakelen, wat veel energie kost. Omdat je brein het niet aankan, kun je allerlei klachten krijgen. Een traumatische herinnering is eigenlijk een traumatische beleving die nog niet is verwerkt.
EMDR als oplossing
EMDR is een tool die ervoor kan zorgen dat je traumatische beleving “slechts” een nare herinnering wordt, waardoor het geen energie meer kost.
Hoe kom je erachter of je nog last hebt van je trauma?
Als jouw klachten heel heftig zijn en niet vanzelf weg gaan. Of als je klachten krijgt, terwijl de nare gebeurtenissen al langer dan 4 weken geleden zijn (soms pas jaren later) dan is jouw trauma nog sterk aanwezig. Ben je benieuw of EMDR jou kan helpen, doe dan de EMDR-test.