Ga naar de inhoud

Herstellen doe je zo

  • door
burn-out,herstel arnhem

Herstellen doe je zo!

Sinds ik besloten heb heel werkend Nederland te helpen herinneren dat je goed moet herstellen, heb ik mijzelf ook eens onder de loop genomen. Het was ook nodig!

Ik heb de laatste 3 jaar fulltime gewerkt en daar kwam 10 uur studie per week bij. Dat ging prima!

Ik moet wel zeggen: Thuis ben ik 3 jaar lang echt ontzien! Ik heb gewoon heel veel geluk met een man die de was al droog en gestreken heeft voor dat ik überhaupt opmerk dat er geen sokken meer schoon zijn!

Wat ook scheelde: Mijn baan bij DHL kostte niet veel extra energie. Ik werk daar al 9 jaar in dezelfde functie en ook als ik heel erg moe was door alle studie uren, kon ik dat gewoon naar behoren blijven doen.

Juli 2019: Ik vlieg om half 5 in de auto naar de tandarts, snel want ik heb om 7 uur een cliënt en ik moet nog tanken. Ik neem een verkeerde afslag en barst in huilen uit. Geloof me, als je begint te huilen omdat je een verkeerde afslag neemt ben je behoorlijk labiel. Wat was hier aan de hand?
Ik heb de burn-out slide(zie plaatje) er bij gepakt en bepaald waar ik zat.

Ik denk dat ik op dat moment in plaatje 3 zat: “stressklachten, chronische stress veel hersteltekort” heel dicht tegen het volgende plaatje “overspannen” aan zat.

Wat was er dan veranderd in mijn situatie?

Ten eerste Aanhoudende werkdruk, thuis (afstuderen) en op het werk, topdrukte in de logistiek!
Maar wat werkelijk opbrak was natuurlijk het gebrek aan herstel. Of eigenlijk, de opgebouwde herstelschuld van de afgelopen 3 jaar.

Ik kan wel denken dat de combinatie prima ging, achteraf zie ik dat het niet prima ging, het ging allemaal net! En je zit in een bepaald ritme, de rijdende trein en je negeert je gebrek aan herstel. Zolang je rijdt rij je he?
Goed die herstelschuld, ik stond in de min!

Ik heb direct actie ondernomen. De stress kon ik op dat moment fysiek niet verminderen. Werk, studie, cliënten. Allemaal zaken waar ik op dat moment niet in kon snijden. Maar geestelijk kan je ook een hoop doen.
Planning hoe je het gaat aanpakken geeft ook al rust. Ik heb direct geregeld dat ik van een 40 uur werkcontract naar 32 uur ging. Mijn afstudeeropdracht was uitgeschreven, de presentatie en verdediging daarvan, heb ik een maand uitgesteld. Voelde ff niet goed maar hé. Het is wat het is en het was nodig. Ik had ook een beetje geluk. Mijn vakantie van 3 weken stond voor de deur!
Die heb ik benut om uit de min te komen. Na de vakantie heb ik de trotse titel parttimer op mij geplakt. Dat vond ik ook echt heel lastig. Fulltime werken naast mijn studie …ik was er altijd zo trots op.

Nu ben ik afgestudeerd. Met een fantastisch resultaat. Ik werk 32 uur en 8 uur per week ben ik ZZP’er.
Als ik in Juli deze eye opener niet had gehad, was ik niet 32 uur gaan werken. Dan had ik in no time weer in de min gestaan.

Ach, dat had ik ook wel weer een tijdje getrokken hoor. Maar wat doe je jezelf aan?

Ik moet wel eerlijk zeggen, ik heb de luxe om minder te gaan werken. Weer door die fantastische thuissituatie.

Ik ben nog tot december bezig met mijn studie Psychosociale Basiskennis. Misschien was dat ook niet zo slim om aan te beginnen in het laatste jaar van mijn studie bedrijfscounsellor, ik zeg ook niet dat ik het allemaal zo geweldig plan!
Maar goed, herstel…ik zit zaterdag weer de hele dag op school, en hoe leuk ik het ook vind, die dagen vreten bergen energie Gelukkig was ik zo slim om een hele week vakantie op te nemen.
Het voelt ook stom. Wat heb je daar nou aan?? Zo’n week in de herfst. Maar dat heb ik wel geleerd. Rode kruizen in je agenda zetten, die betekenen bij mij verplicht herstel! En ik houd ze rood want dat betekent :Belangrijk moet nageleefd worden.

Natuurlijk heb jij zelf een goed idee hoe jij geen herstelschuld opbouwt, maar misschien zit jij nu in die rijdende trein en zie je het even niet

Neem gerust contact met mij op en laten we samen eens kijken hoe jij dit het beste kan gaan doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Waarmee kan ik je helpen?